Alternatív megoldás a hőszigetelésre, a szalma

A megfelelő hőszigetelés kiépítése nagyon fontos házépítés, felújítás esetén, ugyanis rengeteget lehet a fűtési költségeken spórolni hosszú távon a jól szigetelt háznak köszönhetően. Az általános, sokak által használt szigetelési megoldások mellett van egy új megoldás is, amit egyre többen keresnek, ez pedig a szalma szigetelés.

A szalmából készült szigetelés a környezetbarát megoldások közé tartozik, ugyanis a szalma természetes anyag, nagy mennyiségben előfordul a természetben a mezőgazdaságnak köszönhetően. Használat, lebontás után pedig könnyű tőle megszabadulni, ugyanis természetes módon lebomlik.

A szalma szigetelést nagy nyomással készítik, a szalma „kötegeket” összenyomják, a sűrűségnek köszönhetően pedig az így kapott szigetelés kiváló tulajdonságokkal fog rendelkezni. Vastagságát tekintve általában 5 és 25 cm vastag táblákban készítik a szigetelést, így mindenki megtalálhatja azt a vastagságot, ami a saját igényeinek, elképzeléseinek megfelel.

További előnye a szalmából készült szigetelésnek, hogy jóval alacsonyabb az ára, mint a hagyományos szigetelési megoldásoknak. Az építőanyag árak az egekben vannak, így minden olyan megoldás jól jön, amivel faragni lehet a költségeken, a teljesítmény csökkenése nélkül.

Nem gondolnánk, de a szalma a vakolat alatt nagyon jól védve van, így nem kell attól tartani, hogy nem lesz tartós a szalma szigetelés, hogy csak azért, mert szalmáról van szó, pl, az időjárásnak köszönhetően tönkre fog menni.