Tévhitek a napelemes rendszerekről

A napelemes rendszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az emberek körében. A népszerűség növekedése mellett azonban számos olyan tévhittel találkozhatsz, melyekről sokan azt gondolják, hogy igazak, de mégsem felelnek meg a valóságnak.

A napelemes rendszer túl drága, nem térül meg

A napelemes rendszer kiépítésének költségei folyamatosan csökkennek, és a technológia is folyamatosan fejlődik. Ennek köszönhetően ma már a napelemes technológia az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházásnak számít. Az elkészített rendszerek is belátható időn belül (akár 7-10 éven belül is) megtérülnek.

Ha nem süt a nap, nem lesz áram

Sokan gondolják úgy, tévesen, hogy ha nem napos az idő, akkor a napelemes rendszerek nem termelnek áramot. Felhős időben is van napenergia, amit hasznosítani lehet, a különbség, hogy ez az energia kb. fele annak, mint ami ideális esetben jelentkezik.

A plusz áramot a szolgáltató nem veszi át

Szintén gyakori tévhit, hogy a szolgáltató nem veszi át a napelemes rendszerrel rendelkezőktől a megtermelt plusz áramot. Ezzel szemben a szolgáltatókat törvény kötelezi arra, hogy 50kW teljesítményig kötelesek átvenni a az áramot.

Napelemes rendszer mellett is fizetni kell a szolgáltatónak

Köszönhetően a kötelezően átvett áramnak, el lehet érni azt, hogy ne kelljen fizetni az áramért, akkor sem, ha szükség van az áramszolgáltatótól áramra.

Csak tetőre szerelhető

A napelemes rendszerek előnye, hogy nem csak tetőre, hanem akár a talajra is szerelhetők. A talajra szerelt rendszerek előnye, hogy tökéletesen tájolhatók az energia maximalizálásának elérésére.