A munkavédelmi védőeszközök

A munkavédelemről gyakran a munkáltatók és az alkalmazottak számára is a kötelező rossz jut eszükbe. A munkáltatóknak, mert pénzt és időt kell ráfordítaniuk, a munkavállalóknak azért, mert feleslegesnek tartják az oktatást, a munkavédelmi felszerelések pedig akadályozzák őket a munkavégzésben.

Ezzel szemben az a jó megoldás, hogy az alkalmazottak betartják a szabályokat, odafigyelnek és elsajátítják a az oktatás anyagát, viselik a munkavédelmi védőeszközöket.

A védőeszközök olyan eszközök, készülékek, berendezések, melyek a személy egészségét megóvják, valamint a munkavégzéssel járó biztonsági kockázatokat lecsökkentik.

A védőeszközöket a munkáltatónak kell biztosítani, valamint a munkavállalónak kötelező használnia. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató nem kötelező felvenni a munkát, ha nincs biztosítva számára a megfelelő védelem, ha viszont biztosítva van, de nem használja, akkor szankcionálni lehet miatta. A védőeszközöket időszakonként felül kell vizsgáltatni, ha a védőeszköz a munkavállalót veszélyeztette vagy munkabaleset okozott, soron kívül felül kell vizsgáltatni, ha elvesztette védelmi képességét, selejtezni kell.

Az eszközök használatát a munkavédelmi oktatás során mutatják be, amely elméleti és gyakorlati részből áll. Az oktatás anyagát vissza kell kérdezni. Az oktatásokat a munkáltató (vagy az általa írásban megbízott személy) tartja. Az oktatást munkaidőben kell megtartani, megtörténtét a munkavállaló aláírásával igazolja.