Kerti tó előkészítése a tavaszi időszakban

Kerti tavak esetében a tavaszi időszak az egyik legfontosabb időszak, mivel a téliesített tavat elő kell készíteni a nyárra, az aktív időszakra. Lássuk, hogy mit is kell tennünk ilyenkor.

Akkor érdemes nekiállni kerti tó tavaszi előkészítésének, amikor a tó vizet eléri a 10 fokot, és várhatóan nem fog a későbbiekben sem ez alá csökkenni. Azért ilyenkor, mert a melegebb víz hatására felélénkül a tó élővilága.

Az első lépés a víz állapotának felmérése. Ilyenkor célszerű megmérni a víz ammónia, nitrit, nitrát pH és foszfát értékeit. Ha ezek az értékek nem a megengedett tartományban vannak, akkor azt sürgősen orvosolni kell, mielőtt nekikezdünk a nagyobb tennivalóknak.

Nem csak a vizet, hanem a berendezéseket, eszközöket, kerti tó szivattyúkat is ellenőrizni kell. Ilyenkor minden egyes eszközt célszerű átvizsgálni, megtisztítani, működésüket ellenőrizni. Ezen eszközök nagy része a tél előtt téliesítve szokott lenni, tehát olyan helyen vannak tárolva, ahol nem 0 fok alatti a hőmérséklet, de ennek ellenére meg kell nézni, hogy épségben átvészelték-e a telet.

Magát a tavak ki kell takarítani, az őszi, téli időszakban rengeteg kosz, szennyeződés kerülhet a tóba, ami felboríthatja a tó biológiai egyensúlyát, ha nem távolítjuk el ezeket. A kerti tó eszközöket, berendezéseket csak a teljes takarítás után ajánlott újra üzembe helyezni, mivel ezek összeszedhetik a szennyeződéseket, amitől eltömődhetnek, meghibásodhatnak.