Miket nézzünk meg Rijekában?

A horvátországi Rijeka városa népszerű turistacélpont honfitársaink körében, köszönhetően többek között annak, hogy a város ér környezete a történelem során Magyarország legnagyobb tengeri kikötője volt, Fiume néven. Ezzel a magyar vonatkozással foglalkozik a Fiume Barátai Egyesület is, amely törekszik a hagyományok fenntartására. Lássuk, miket érdemes megnézni, ha ma Rijekába látogatunk.

A város egyik fő nevezetessége, látnivalója Rijeka főutcája, sétálóutcája, a Korzo. Az utca remek hangulata vonzza a turistákat, látogatókat. Itt található meg a 15. században épült óratorony is, amely Rijeka óvárosának része. Szintén ekkor épült a rijekai városkapu (őrtorony) is, amely egy 7 emelet magas, kupolás kapu.

Érdemes meglátogatni Trsat várát is, ha Rijekába látogatunk, amely a város melletti dombon található. A várat a Frangepánok építették a 13. század második felében. 1826-ban Laval Nugent osztrák tábornagy vásárolta meg, majd alakíttatta át saját elképzelései szerint. Ezt az átalakított várat csodálhatjuk meg ma is, mindenképpen érdemes meglátogatni, ha Fiumében nyaralunk. A vár legmagasabb tornyára is felmehetünk, ahonnan csodálatos kilátást nyílik a környékre, a városra.

Szintén érdemes ellátogatni a város halpiacára, ugyan ez nem egy szokásos nevezetesség, de nekünk rengeteg érdekességet, látnivalót tartogathat a rengeteg tengeri élőlénnyel.

1885-ben nyitották meg a mai Rijekai Nemzeti Színház épületét, amely a mai napig üzemel.