Miért van szervezetünknek szüksége C-vitaminra?

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin az emberi szervezet számára. Nem véletlenül hallhatjuk szinte mindenhol, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű C-vitamin beviteléről, és nem véletlenül rendkívül népszerűek a különböző C-vitamin tabletták, készítmények. De miért is kell rendszeresen C-vitamint fogyasztanunk?

Az egyik legfontosabb jellemzője a C-vitaminnak, hogy a szervezet nem tudja raktározni, így rendszeresen kell fogyasztanunk, ha nem akarunk C-vitamin hiányban szenvedni. A C-vitamin hiány egyik hamar jelentkező hátránya a folyamatos fáradtság, levertség. A C-vitamin emellett segít a szervezet regenerációjában, és a sebek gyorsabb gyógyulását is elősegíti, valamint általánosságban is erősíti az immunrendszerünket.

A C-vitamin védelmet nyújt a fogínynek is, így a fogíny vérzéséből következtethetünk arra, hogy szervezetünk nem kap elég C-vitamint. A C-vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, ami erősebb védelmet jelent a daganatos megbetegedésekkel szemben is.

A hosszan tartó C-vitamin hiány sokkal komolyabb problémákhoz is vezethet azonban. Ilyenek pl. a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, valamint az agyvérzés is. Látható tehát, hogy mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy rendszeresen fogyasszunk C-vitamint. A nyári időszakban ez könnyebben megy a zöldségeknek, gyümölcsöknek köszönhetően, de jó ötlet rendszeresen C-vitamin tablettát fogyasztani, akár naponta is.