Az elektromos targonca akkumulátorok karbantartása

A motoros targoncákat egyre több helyen váltják fel az elektromos targoncák. Nem véletlenül, ugyanis az elektromos targoncák számos előnnyel rendelkeznek. Környezetbarátak, halkabban működnek, kisebb az esély, hogy meghibásodnak stb. Amíg a hagyományos targoncáknál a motor, addig az elektromos targoncáknál az akkumulátor lesz az az alkatrész, aminek a karbantartására nagyon oda kell figyelni.

Az akkumulátornál a cél, hogy minél jobban meghosszabbítsuk az élettartamát, ugyanis cseréje költséges, javítása pedig sokszor lehetetlen. A targonca akkumulátoroknak két típusa van, a lítium ionos és az ólomsav-akkumulátor. A lítium ionos a modernebb, viszont ez a drágább is emiatt.

Az ólomsav akkumulátorokat mindig megfelelő, közepes hőmérsékleten kell tárolni, tölteni pedig egyáltalán nem szabad fagyott vagy túlhevült állapotban. Arra is ügyelni kell, hogy az akkumulátort soha ne tároljuk üresen, mindig legyen feltöltve.

Az ólomsav-akkumulátorokat rendszeresen töltsük fel ioncserélt vagy desztillált vízzel. Gyakorlatilag ez fogja jelenteni a rendszeres karbantartás fő részét. Rendszeresen kell ellenőrizni az elektrolit szintet is.

Az akksi rendszeres töltése elengedhetetlen a működéshez, nem kell azonban minden nap tölteni, elég akkor, amikor alacsonyan van a töltöttségi szint. Ne várjuk meg azért, amíg teljesen lemerül, és arra is ügyeljünk, hogy ne töltsük túl.