A kender növekedésének menete

A kender alapú termékek számos pozitív hatással rendelkeznek az emberi szervezetre. Itt nem a bódultságot okozó kannabiszra kell elsősorban gondolni, hanem pl. a kender alapú CBD-olaj felhasználása a szépségiparban és a gyógyításban is népszerű. Bejegyzésünkben a kender növekedésének menetét, sajátosságait fogjuk bemutatni.

Hazánkban a téli időjárás miatt a kültéri termesztés nehézségekbe ütközik, de beltéren is, különböző eszközök segítségével, kialakítható a megfelelő környezet. Ezekhez hozzátartozik a napfény (speciális lámpák), évszakváltozások (időzítők), friss levegő (elszívó), szél (állóventilátor), föld (virágföld és cserepek) és eső (víz és tápanyag).

Bárhol is növekszik a kender, az első lépés minden esetben a csíráztatás. A magok alapvetően nagyon szárazak, sok vizet kell felszívniuk, mielőtt megnyílnának. Egy pohár ásványvízbe helyezve egy ideig lebegnek, majd amikor már elegendő nedvességet szívtak magukba, elsüllyednek, és megkezdődik a csírázás. Ezután lehet a magokat nedves földbe helyezni, ahol jöhet a következő, növekedési fázis.

A növekedési fázisban a növénynek napi 18 óra fényre és 6 óra folyamatos sötétségre van szüksége. Ez a fázis a növény méretétől függően 1-2 hétig és 5-6 hónapig is eltarthat.

Ezt követi a virágzási szakasz, amikor a fényviszonyok változtatására is szükség van, mivel a növénynek napi 12 óra fényre és ugyanennyi sötétre van szüksége. Ez az időszak általában 3-4 hétig tart, aminek végén megjelennek a növény termései.