A földmunkák bemutatása

A földmunka az építőipar egyik legfontosabb része, szinte minden építkezés, építőipari beruházás földmunkával kezdődik, ugyanis a talaj megfelelően elő kell készíteni ahhoz, hogy az építkezést el lehessen kezdeni.

Földmunka alatt azokat a tevékenységeket értjük, melyekhez föld kitermelésére van szükség. Két nagy csoportra bonthatjuk, kézi és gépi földmunkára.

Kézi földmunka alatt azokat a tevékenységeket értjük, melyeket emberi erővel végeznek. Ezek általában a kisebb, de pontosabb földmunkák. A kézi földmunka eszközei általában a ásó, lapát, ásólapát, csákány, bontórúd, feszítőék, kalapács. Ezek olyan eszközök, melyekkel sok ideig tart a földmunkákat elvégezni.

Emiatt a földmunkák túlnyomó többségét a gépi földmunkák adják, gépi erővel ugyanis sokkal gyorsabb, egyszerűbb a föld kitermelését, elszállítását végezni. A gépi földmunka eszközei általában a tológépek, kotrógépek, földgyaluk, földnyesők, hegybontók.

A földmunkához nem csak a kitermelés, hanem a szállítás is hozzátartozik. A szállítógépeket úgy érdemes megválasztani, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az elvégzendő munka mennyisége, a rendelkezésre álló szállítóeszközök, és a fejtőgépek fajtája és teljesítménye között.

A föld kitermelését követően tömörítésre van szükség. Ehhez egy szükséges tömörséget kell meghatározni, majd pedig tömörítő gépekkel el kell érni.