Gyári, utángyártott vagy utántöltött toner?

Ha kellett már nyomtatóhoz tonert, tintapatront vásárolni, akkor biztosan találkoztál azzal a kérdéssel, hogy gyári, utángyártott vagy utántöltött tonert szeretnél-e venni. Azt fogjuk megvizsgálni, mi a különbség a három választási lehetőség között.

A gyári tonert a legegyszerűbb megmagyarázni, ugyanis az a cég készíti, forgalmazza, amely magát a nyomtatót készítette. Ennek megfelelően ez lesz a legjobb minőségű választás, biztosan kompatibilis lesz a nyomtatóval, és a toner minden része teljesen új lesz. Ezeket a minőségi előnyöket azonban meg kell fizetni. A magasabb árat nem csak a minőségnek köszönhetjük, hanem annak is, hogy a gyártók rájöttek, jobban megéri a nyomtatót olcsóbban árulni, és a tonerek árát magasan tartani, mint fordítva.

Az utántöltött toner ugyanúgy gyári eszköz, azonban nem új, hanem egyszer már használva volt. Egy harmadik fél megtisztítja a kifogyott tonert, feltölti azt tintával és újra eladja. Az utántöltött tonertnél ellenőrizni kell, hogy a toner megőrizte-e gyári tulajdonságait, minőségét. Az így kapott toner gyakran hasonló minőségű, mint a gyári, az ár töredékéért.

A harmadik, talán legnépszerűbb csoport az utángyártott tonerek. Ezeknek a gyári tonerekhez semmi közül sincs, egy független cég gyártja őket. Előnyük, hogy nem voltak még használva, hanem újan lehet őket megvásárolni. Minőségben nem biztos, hogy elérik a gyári minőséget, azonban jóval olcsóbbak, így ár/érték arányban gyakran nagyon előnyösek.