A sporttáplálkozás alapjai

Az sporttáplálkozás az átlagos, nem profi sportolók életében is egyre fontosabb szerepet tölt be, mivel jelentősen megkönnyíti az edzéseket, hozzájárul az egészséghez, és sokkal könnyebb alkalmazásával kiváló eredményeket elérni.

A sporttáplálkozás egyik legfontosabb célja, hogy segítséget nyújtson a sportoló maximális teljesítményének eléréséhez. Ehhez szükség van személyre szabott táplálkozási tervre, amely figyelembe veszi mind a sportoló sajátosságait, mint a sportolás típusát, követelményeit is. A sport típusát azért kell figyelembe venni az étrend megtervezéséhez, mert a különböző sportok (pl. állóképességi-, erő-, küzdő-, gyorserő-sportok) különböző mennyiségű tápanyagokat követelnek meg az optimális szint eléréséhez.

Figyelembe kell továbbá venni, hogy a sportoló felkészülési időszakban van-e, vagy már a versenyidőszak folyik, ugyanis ezek szintén befolyásolják az energiaszükségletet.

A tápanyagok

Az egyénre jellemző táplálkozási normák kialakítása azt bizonyította, hogy az élsportolók fehérjefogyasztása a sportolói átlagtól lényegesen eltérhet. A fehérjediétával kombinált megfelelő edzésterhelés az izomtömeg és az izomerő növekedését eredményezi.

A szénhidrátokat tekintve az javasolják, hogy intenzív edzések esetén a napi energiabevitel 70%-a szénhidrát legyen.

Az optimális napi zsírfelvétel az összenergia mennyiségének 25-30%-a.

A verseny előtti és utáni tápanyagigény a verseny típusának függvényében egyénileg változik, ami azonban gyakorlatilag mindenki számára fontos, hogy verseny előtt a sok komplex szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása ajánlott. Verseny után pedig az energiapótlást folyadékbevitellel oldjuk meg.