A lézeres szemműtétek típusai

A látásproblémák, a szem fénytörési hibái ma már több módszerrel is javíthatók, orvosolhatók. Amíg régebben csak a szemüveg és a kontaktlencse volt elérhető a legtöbb ember számára, addig ma már több típusú lézeres szemműtét közül választhatunk pénztárcánknak, igényeinknek, szemünk sajátosságainak megfelelően. Lássuk, melyek ezek a lézeres szemműtétek.

A legrégebbi, de ma is igen kedvelt szemműtét a PRK. Ma már személyre szabott PRK műtétekkel találkozhatunk, melyek a remek eredmény, maximális biztonság mellett elérhető árakat is ajánlanak. Ennek egy továbbfejlesztett változata a No-Touch PRK, amelynek sajátossága, hogy érintés nélkül történik, de mégis PRK típusú műtétről van szó, tehát a szaruhártya hámszövetét ugyanúgy eltávolítják, csak lézer segítségével.

A következő szint a LASIK, melyet sok klinika nem végez a szövődmények miatt. A LASIK kezelés alatt nincs műtét utáni idegentest érzés (PRK-nál van, amíg az eltávolított a hámszövet visszahámosodik), nincs visszaromlás, gyorsabb felépülés. A szövődmények előfordulása azonban, a szaruhártyába történő oldalirányú bemetszés miatt relatívan magas.

Ezeket a szövődményeket küszöböli ki a FEMTO kezelés, amely nem csak rendkívül kényelmes, mint a LASIK, hanem szövődményekkel sem jár, mint a PRK. Hátránya, hogy mivel két lézerre van szükség a FEMTO kezelés elvégzéséhez, így a kezelés ára is magasabb, mint az előző szemműtéteknek.

A FEMTO-hoz hasonló, de mégis gyorsabb, kíméletesebb kezelés a Visumax, melynek további előnye, hogy számos olyan probléma esetén is alkalmazható, melyek kizáró okok a többi kezelésnél.