A néptánc előnyei gyerekek számára

A mai világban a szülők (és a gyerekek) rengeteg különböző kikapcsolódási lehetőség közül választhatnak, legyen szó valamilyen régi, vagy akár teljesen új, modern lehetőségek közül. Az egyik régi lehetőség a néptánc oktatás, amely ma is rendkívül népszerű, köszönhetően számos előnyének.

A néptáncot több szempont miatt is választhatják az emberek. Sokan pl. a hagyományokat, a történelmet szeretik erősíteni a néptánccal, mivel nem csak magát a táncot tanulják ilyenkor a gyerekek.

Nem csak a hagyományok miatt érdemes azonban néptánc oktatásra beíratni a gyerekeket, hanem pl. rendszeres mozgásként is kiváló lehetőséget nyújt a néptánc. A folyamatos gyakorlás, edzések sokat segítenek az egészséges életmód kialakításában, különösen most, hogy egyre több olyan gyerek van, aki nem mozog eleget. A tánc emellett segít a koordináció és az egyensúly fejlesztésében is.

A néptánc edzések, fellépések szinte mindig csoportosan történnek, így a szocializáció szempontjából is számos előnnyel rendelkeznek. A gyerekek barátokat tudnak szerezni, vagy barátokkal tudják rendszeresen idejüket eltölteni. Barátok nélkül is előnyös a csoportokban eltöltött idő, segít felkészíteni a gyerekeket a szociális életre, az együttélésre.

A fizikai és a szociális előnyök mellett mentális előnyei is vannak a néptáncnak. Mivel mozdulatokat, koreográfiákat kell megtanulni, begyakorolni, így a gyerekek agya, gondolkodása, memóriája is fejlődni tud a néptáncnak köszönhetően.