Tudnivalók az egészséges táplálkozásról

Az egészséges táplálkozás hatása szinte felbecsülhetetlen az emberek számára. A megfelelő étkezés nem csak a fizikai állapotunkra, hanem a lelki egyensúlyra is hatással van.

Az első dolog, amit tenni tudunk, a változatos étkezés, melynek során minél kevesebb zsiradékot használjunk, helyette részesítsük előnyben a növényi olajokat, egészséges alapanyagokat. Az alkalmazott főzési technikákkal is elő tudjuk segíteni az egészséges táplálkozást, a zsírban sütés helyett pároljuk, cserépedényben süssük ételeinket.

Szintén fontos, hogy mérsékeljük a só használatát. Elsőre sokaknak íztelen lehet a sótlan étel, azonban hamar hozzá lehet szokni, és sokkal egészségesebb, mint a só mértéktelen használata. Nem csak a sót kell visszafogni, hanem a cukor mértékét is. Ha mégis édes ételeket akarunk készíteni, cukor helyettesítőkkel oldjuk meg a cukor pótlását, melyek között találhatunk ízre hasonlókat, de sokkal egészségesebbeket.

A zsírtartalom csökkentése nem csak főzés esetén jelenik meg, hanem tejtermékek fogyasztásakor is, amit lehetőleg minden nap fogyasszunk.

A zöldségek, gyümölcsök napi fogyasztása is fontos egészségünk szempontjából. Törekedjünk a nyers fogyasztásukra, mivel a feldolgozás során sokat veszítenek előnyeikből ezek az ételek.

Sokszor hallhatjuk, hogy a szénhidrát bevitelre is oda kell figyelni. Elhagyni nem lehet a szénhidrátokat, így oda kell figyelni, hogy mennyit, és milyet fogyasztunk belőlük. A megszokott fehér kenyér helyett válasszuk a teljes kiőrlésű pékárukat, és a gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett részesítsük előnyben a lassan felszívódó szénhidrátokat.